maanantai 2. kesäkuuta 2014

Muurahaisten torjuntaa kasvimaalla

Nyt olen sitten kokeillut muutamaa torjuntakeinoa ja tässä vähän yhteenvetoa:
- Kaneli, curry ja cayennepippuri = ei poistanut muurahaisia, saattoi vähän häiritä, mutta ei sen kummempaa vaikutusta
- Raparperivesi, keitin raparperinlehtiä 10 minuuttia, ja levitin kasvimaalle veden jäähdyttyä = ei näyttänyt olevan vaikutusta. Ei ainakaan poistanut muurahaisia! Haluan kokeilla vielä semmoista versiota, että kaadan kiehuvaa vettä raparperinlehtien päälle ja annan hautua.
- Runsaampi kastelu = ei ainakaan vielä vaikutusta. Kasvit kyllä tykkäävät, joten jatkan tätä.

Tänään huomasin tämmöisen ikävän asian:
Avomaankurkun varresta muurahaiset on syöneet noin puolet pois! Ei ihme, ettei  ole lähtenyt kunnolla kasvamaan! Viime vuonna kävi sama asia kesäkurpitsan taimelle eikä se tuottanut kuin kaksi vaivaista kesäkurpitsaa koko kesänä. Nyt minulla sattui kuitenkin olemaan toinen taimi vielä sisällä, joten revin tuon pois ja muokkasin maahan paljon (!) kahvinpuruja. (tätini antoi semmoisen vinkin muurahaisten torjuntaan). Noin 5 cm pinnan alla oli iso muurahaispesä ja tosi vilkas kuhina! Kävin keittämässä melkein 10 litraa vettä ja lorottelin sitä yhden penkin tähän päähän. Nyt on ainakin pesä tuhottu ja uusi taimi istutettu. Yritän saada mahdollisimman pian tehtyä uuden satsin raparperivettä. Oksaalihappo viestittäisi muurahaisille, että tämä alue on toisten muurahaisten aluetta - ehkä välttyisin siltä, että tälle alueelle muuttaisi uusi muurahaiskanta...
Penkin toisessa päädyssä on kesäkurpitsan taimi, eikä sekään näytä viihtyvän hyvin. Harkitsen nyt pitäisikö kaivaa taimi varovasti pois, jos tekisin samat toimenpiteet kuin toiseen päätyyn ja istuttaisin tämän sitten takaisin. Laitoin nyt ainakin fun lightia muurahaissyötiksi. Vähän ajan kuluttua kävin katsomassa ja hyvin oli maistunut muurahaisille! Toivottavasti mehulla on luvattu vaikutus...!
Tänään istutin taempaan penkkiin esikasvatettua salaattia. Siinä penkissä kasvaa nyt avomaankurkkua, purjoa, salaattia, pillisipulia, kesäkurpitsaa, herneitä (vain alle puolet herneistä on itäneet. Olisiko muurahaisilla ollut jotain vaikutusta itämättömyyteen...) ja koko penkin ympärillä kasvaa kehäkukkaa. Laatikosta poimin tänään ensimmäiset rukolat salaattiin! Ai että tuli hyvää salaattia! Kohta saa jo poimia retiisiäkin. Pitäisi jo istuttaa lisää rukolaa ja retiisiä, ettei lopu kesken.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti